Alerg pe camp sa prind fluturi. Nu pentru ca tin sa-i prind, doar pentru ca sunt asa frumosi. Ma impiedic la tot pasul de ierburile mari si rad. Alerg cu mainile intinse si strig mama, uite. Sta intinsa pe o patura si sprijinita in coate ma insoteste cu privirea in bucuria mea. Buclele castanii imi sar pe umeri. Un fluture s-a oprit pe un fir de iarba. Dau un chiot si ma reped sa-l prind in maini. Neindemanarea mea il salveaza. Imi reiau fuga dezordonata si fericita.
Alerg pe camp sa prind fluturi. Cate un scaiete imi zgarie picioarele subtiri, crescute prea dintr-o data, cu genunchii deja zgreptanati in zilele dinainte. Cozile impletite imi sar ritmic pe spate. Am imprumutat fara stirea fratelui meu plasa de fluturi improvizata de el dintr-o paleta rosie de badminton. I-a taiat grilajul si cu o sarma a prins de cadru o punga. Obosita de atata fuga, ma arunc peste un fluture alb-galbui. De data asta l-am prins. Mi-e teama sa pun mana pe el, asa ca il las sa se zbata in punga pana cand isi zdrentuieste aripile fine. Cred ca o s-o rog pe mama sa-mi faca rost de insectar.
Iau delicat amintirile in palma. Am grija sa nu le scutur praful fin colorat de pe aripi. Le dau incetisor drumul si apoi cu doua bolduri le prind de polistirenul alb al blogului.
culmea, nu miroase a formol. sau spirt, nu mai stiu ce se folosea la insectar. la polistirenul alb îi ziceam scârţ.
nu cred c-am folosit plasa de fluturi improvizata vreodata. dar ii pandeam pe flori, si ii prindeam intre degete cand adunau aripile. le simteam zbaterea, cum incercau cu muschi de fluture sa deschida aripile creponate. dupa ce le dadeam drumu’ ramaneam cu praf galben pe degete.
Trebuia sa pun formol? Nu-i de mirare atunci ca nu mi-a iesit insectarul. 😀
Si ce cruzi sunt copiii. Ntz, ntz, ntz. 🙂
Eu ii ziceam zapada artificiala polistirenului. Dar acum am ajuns sa schiez pe altfel de zapada artificiala si m-am confuzat.
Ohh, gingasi fluturi,
Cu praf stelar pe catifeaua vietii –
Ce veac purtati pe-aripi!
Si ce blandete! 🙂
j.
cozile impletite sunt perfecte pentru a ademeni fluturi in ele. riscul insa este ca acestia sa se transforme prea repede in mici bucati de plastic.
am citit aici un articol care m-a emotionat. despre gandaci. promit ca nu o sa-i mai storcesc cu crozime si cu fatise aere de suprioritate. o sa-i las sa se plimbe in voie
http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/columnists/simon_barnes/article1906953.ece
Recunosc ca imi placeau fluturii foarte mult. Recunosc ca ii prindeam in borcane, si ca saracii atata isi scuturau aripile intre ei, incat ramaneau fara culori pe ele. Recunosc ca mai tarziu m-am specializat si mi-am facut un dispozitiv ca sa moara cu acul infipt si aripile intinse, numai buni de pusi la insectar…
Si cand ma gandesc ca atunci cand eram mic de tot ii strigam „papazu”…
Va promit ca n-am sa-i mai prind.
Ma iertati?
j: Thanks. 🙂
di: Cine, cozile sau fluturii? Avertizata de tine, mi-am strans inversunarea roata in jur si nu m-am lasat miscata de argumentele articolului cu gandaci. N-au decat sa fie, ca sa fiu si eu, dar nu in calea mea. Oricum ce m-as face fara instinctul de ucigas de gandaci? Cred ca mi-as pierde jobul. 😉
Alex: Regret ca nu te-am cunoscut mai devreme. S-a dus zecele meu la zoologie. Si pentru asta nu stiu daca meriti sa fii iertat. 🙂
fluturii 🙂