Povestea mai buna

Sunt atee sau agnostica? Pana n-am inceput cartea cu Pi, nu mi-am pus niciodata intrebarea. In universul perceput de mine, Dumnezeul crestin n-are loc. Paradoxal, citirea bibliei e cea care mi l-a facut pentru prima data antipatic. Pe ceilalti nu-i cunosc prea bine, dar asa, din auzite, nu se potrivesc nici ei in povestea mea. Motivele conteaza mai putin aici, important e doar ca intr-o buna zi m-am trezit traindu-mi viata fara nici un Dumnezeu. Povestile cu care a venit stiinta au astamparat nelinistea de ce-urilor ce mi se zbenguie zglobii prin minte; tristetea ca atunci cand se rupe firul e rupt pentru intotdeauna a fost inlocuita de o pofta de viata hotarata sa nu-i risipeasca nici o firimitura; una peste alta, sunt multumita in necredinta mea. Potrivind cele de mai sus pe definitie, s-ar putea zice ca sunt atee.

Dar… Nu pot trece cu vederea peste limitele intelectului nostru. Stim atat de putine, incat daca intr-o zi m-as trezi minuscula, pe o lamela asezata sub un microscop la capatul caruia ar mormai nemultumit un urias neras in timp ce m-ar privi ingandurat pe deasupra ochelarilor demodati, i-as face cu mana si i-as striga: Hi, God! Si daca nu m-as fastaci poate l-as intreba si daca imi indeplineste 17 dorinte. Adica nici nu exclud complet ideea existentei unei divinitati, undeva in afara sferei noastre de perceptie. Chiar daca tupilate in subconstient, indoielile mele se pare ca exista. Ma face asta agnostica?

Sunt un pic ingrijorata ca raspunsul ar putea fi da. Ingrijorata pentru ca vedeti voi, Pi Patel ii respecta pe atei, dar ii dispretuieste pe agnostici. Ateii sunt fratii si surorile lui, si ei un fel de credinciosi, inchinandu-se zeului Ratiune. Pe cand agosticii sunt imaturii care nu mai trec odata de perioada indoielii. Intra in ea si raman agatati pe drum, multumiti ca nu trebuie sa aleaga. Sunt niste lasi. Si nu mi-ar placea ca Pi sa aiba asa o parere despre mine.

Mi-am dorit sa-i fiu simpatica dinainte sa-i aflu numele. Chiar din clipa in care Yann Martel, dupa ce a ascultat incredibilele intamplari din viata lui Pi, povestite de un indian batran in Pondicherry, a zburat direct la Toronto. Cand abandonezi in India un roman stralucind de culoare si contrast despre Portugalia anului 1939, doar ca sa rasfoiesti febril cartea de telefoane a unei metropole canadiene in cautarea unui necunoscut, trebuie sa fii convins ca vei intalni un om extraordinar, nu?

Si da, l-am inteles perfect pe autor. Dupa cateva pagini doar, ardeam de nerabdare sa ajung la calculator, sa deschid pagina „Canada 411”, sa aflu numarul lui Pi si sa vorbesc un pic cu el. Probabil ca si ceilalti cititori au patit la fel. Nemaifacand fata taraitului continuu al micului aparat, trebuie ca Pi Patel s-a retras din cartea de telefoane in pacea credintelor lui. Caci da, Pi este atat de iesit din comun incat a gasit calea impacarii credintei in trei religii diferite.

In timp ce el crestea intr-o gradina zoologica indiana si aduna religii asa cum alti copii aduna timbre, pentru mine devenea imperativ sa-i castig bunavointa. Ocazia mi s-a ivit in capitolul 22:

I can well imagine an atheist’s last words: „White, white! L-L-Love! My God!” – and the deathbed leap of faith. Whereas the agnostic, if he stays true to his reasonable self, if he stays beholden to dry, yeastless factuality, might try to explain the warm light bathing him by saying, „Possibly a f-f-failing oxygenation of the b-b-brain,” and, to the very end, lack imagination and miss the better story.

Recunosc ca m-a nedumerit putin. De ce ar imbratisa ateul o credinta la vederea unei lumini albe, dupa o viata in care a acceptat existenta unei explicatii rationale pentru tot ce se intampla. As fi zis ca el va introduce lipsa de oxigen in intamplare. In plus, am ramas mai departe nelamurita: sunt atee sau agnostica? Dar Pi, te rog nu ma desconsidera. Zau ca nu voi sari peste povestea mai buna.

Publicitate

64 Răspunsuri to “Povestea mai buna”


  1. 1 explorish noiembrie 24, 2008 la 8:26 pm

    pe mine definitiile nu m-a lamurit, n-am inteles diferentele. nu ma duce gnosisul, sau poate ar trebui sa citesc cartea. pana una alta distrag atentia asupra acestei stari de fapt cu o poveste :).

    stateam odata in tren, pe care-l prinsesem in ultima secunda, dupa o insiruire halucinanta de coincidente tip rollercoaster. si ma gandeam, asa intr-o doara – s-ar putea spune ca a fost un „guardian angel”, sau doar coincidente?

    raspunsul meu, intr-o romana limpede ca berea tulbure, a fost – it’s a matter of choice. daca aleg varianta cu „guardian angel”, zambesc si-i fac in secret cu ochiu’ in semn de „thank you”. daca aleg varianta cu coincidente, nu zambesc, nu fac cu ochiu, trec mai departe ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat.

    si atunci jumatatea mea care alegea prima varianta i-a zis jumatatii celeilalte, care alegea a doua varianta dand a lehamite din mana: „ok. now does that make you happier?”

  2. 2 doctor demonicus-sabbaticus noiembrie 25, 2008 la 5:24 am

    pin:
    Doar atat: Remember Pascal’s wager 😀

  3. 3 gingav noiembrie 25, 2008 la 12:33 pm

    doctor demonicus-sabbaticus, why not agnostic’s wager?

  4. 5 gingav noiembrie 25, 2008 la 1:08 pm

    sorry, I guess it’s atheist’s wager after all. hehe…

  5. 6 pinguilde noiembrie 25, 2008 la 3:58 pm

    explorish
    Da, citeste cartea. E de-adevarat minunata. In ciuda partii acesteia care ma nedumereste. E doar un capitol mic la urma urmei. Daca mai apuc o sa mai scriu ceva despre ea.

    E o diferenta intre credinta religioasa sincera si pactul asta personal cu ingerul pazitor. Uite, eu am o relatie speciala cu Mos Nicolae si cu Mos Craciun. In fiecare an imi fac pantofii si impodobesc bradul cantand colinde. Si mosii cred ca au o slabiciune pentru mine. Ca pana acum n-a fost an in care sa ma uite. Iar Mos Nicolae m-a gasit pana si in aeroportul din HK acum doi ani! 😀

  6. 7 pinguilde noiembrie 25, 2008 la 4:12 pm

    doc
    Pascal era de acord cu explorish, ca-i a matter of choice. Si nu e. Poti sa crezi sau nu poti. Eu nu pot. Ca si cum mi-ar lipsi organul, ceea ce aparent nu e foarte departe de ultimele descoperiri stiintifice. 😉 Neputand crede nu poti alege sa crezi. Ar fi o minciuna detectabila in momentul judecatii de apoi.

    Asa ca mai degraba ma bag la atheist’s wager. Daca nu exista nimic atunci macar m-am bucurat la maxim cat am fost in viata fara renuntari de teama maniei divine, iar daca exista, un God care ar pune mai presus credinta oarba decat incercarea-mi umila – reusita sau ne – de a face lumea un loc bun, ar fi clar prea plin de tare ca sa mai conteze unde ajung dupa triaj.

    Si asa de siguranta, ma duc la biserica uneori si le cant credinciosilor. Colegul ma descurajeaza ca cica daca iau bani nu se pune. 😀

  7. 8 pinguilde noiembrie 25, 2008 la 4:15 pm

    di
    E o calatorie dura, cruda, injositoare uneori. Dar frumoasa, frumoasa, frumoasa. Inca sunt incantata de final. Dupa nu stiu cate zile in care mi-am facut de cap cate putin cu Visko. 😉

  8. 9 doctor demonicus-sabbaticus noiembrie 25, 2008 la 5:38 pm

    pin:
    Focul vesnic o sa-ti schimbe perspectiva 😀 I am kidding. Am mai spus asta cuiva care acum e „blogless” 😀 : prefer oricand un ateu autentic unui credincios ipocrit sau ignorant. Anytime, anywhere, always.

  9. 10 doctor demonicus-sabbaticus noiembrie 25, 2008 la 5:53 pm

    gangav:
    Diferenta de intemeiere personala si de viziune.
    Eu unul il prefer pe Pascal lui Michel Onfray sau Richard Dawkins. Question of personal choice.

  10. 11 diana noiembrie 25, 2008 la 9:44 pm

    pin, scriindu-ti aici, negru pe alb, nu sar din monitor pinguini?
    sunt curioasa cum iti/va place visko. pe mine m-a facut sa rad domnul boffa. ce cadou frumos mi-ati facut, domnule boffa

  11. 12 pinguilde noiembrie 26, 2008 la 1:04 pm

    explorish
    Stii, cartea e exact despre cele doua jumatati ale tale. Mi-am dat seama dupa ce m-am gandit mai bine. 🙂

    doc
    Da, partea cu focul e cea mai inspaimantatoare. Oare nu se poate sa fie niste zapezi vesnice pentru mine? Speranta moare ultima. 😛

    di
    Deocamdata doar imi place. As vrea sa pot rade mai mult. Dar am probleme cu respiratia. E foarte conservatoare si inadaptabila. Se incapataneaza sa vrea sa circule pe nas si acum am drum in lucru pe acolo, l-am inchis traficului.

  12. 13 pinguilde noiembrie 26, 2008 la 1:57 pm

    doc, te-a cautat cineva la mine pe blog. Te-a gasit?

  13. 14 diana noiembrie 26, 2008 la 2:04 pm

    pin: nasul meu e inutil. stii doara. pe al tau cred ca l-ai cam rafsatat. de se crede buricul fetei. exista respiratie si fara el – arata-i asta.

  14. 15 Alex_S noiembrie 26, 2008 la 2:19 pm

    Doc

    Foc vesnic? Hmmm… s-ar putea sa fie tentant pentru cei care zgribulesc o iarna-ntreaga… 🙂

    Eu am spus la o discutie filosofica din tren ca Dumnezeu va fi descoperit pe hartie, matematic… Nu stiu daca mi s-a publicat teza inca… s-ar putea sa fi avut ghinionul ca reportofonul securistului de compartiment sa fi fost stricat…

    E OK sa fiu bulversat in privinta asta? Astept ample lamuriri cu prima ocazie! 😀

  15. 16 Alex_S noiembrie 26, 2008 la 2:24 pm

    Pin

    Nu credeam ca pinguinii sa aibe probleme existentiale… O sa urmaresc mai atent National Geographics… 🙂

  16. 17 Alex_S noiembrie 26, 2008 la 2:29 pm

    Stau si ma gandesc ca pana la urma sunt doar o rotita intr-un angrenaj. Cam albastru, dar… 😀

  17. 18 doctor demonicus-sabbaticus noiembrie 26, 2008 la 5:21 pm

    pin:
    Nu stiu cine ma cauta iar de gasit nici atat.

  18. 19 diana noiembrie 26, 2008 la 8:43 pm

    alex_s:
    dar Dumnezeu a fost deja descoperit pe hartie, matematic. de catre Goedel. aici e redat si prezentat argumentul sau: http://en.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6del%27s_ontological_proof

  19. 20 gingav noiembrie 27, 2008 la 12:46 pm

    pariul credinciosului sau al ateului, credinta sau respingere rationala, a fi sau a nu fi, trebuie sa crezi sau ajunge sa fii bun… argumente pro si contra lucioase de atita frecat fara cistig in vreo directie, ca un tic-tac-toe familiar ambelor parti.

    orice poate fi invocat in sprijinul ambelor puncte de vedere. un exemplu concludent vine din studiul creierului uman. in timpul rugaciunii se excita o anumita zona din creier. daca e excitata artificial acea zona, subiectul percepe o prezenta inefabila – ceva sau cineva care nu-i acolo fizic. un credincios ar spune ca zona aceea din creier e antena noastra pentru captat dumnezeu. un ateu ar lua-o drept dovada ca dumnezeu e doar un artifact al creierelor noastre.

    pina la o interventie vizibila, clara si indubitabila a lui dumnezeu, tacerea divina e unul din cele mai productive generatoare de discutii.

  20. 21 windwhisperer noiembrie 28, 2008 la 4:26 am

    Pin , daca esti cuminte, si-L rogi , Mos Craciun :):) vine 🙂
    Nu ne mai rugam , ci doar formulam sfarsituri pentru o ” rugaciune” Acum se fac numai teorii . Religia boicoteaza credinta .
    Unui grec din antichitate nu i-ar fi dat prin cap sa asocieze geamatul cu neincrederea ; S-ar fi dat inapoi,ingrozit , in fata lui Pascal .
    Cred ca sunt doar o remuscare ambulanta 😦 o sa ard , cum zice doc ;):)
    tc, j.

  21. 22 doctor demonicus-sabbaticus noiembrie 28, 2008 la 6:04 am

    wind:
    Ma tot asteptam sa vina cineva sa observe cat de mult rau a produs conceptul de religie! Religia nu a boicotat credinta. A facut mult mai mult rau: a uscat, dogmatizat si in final a distrus ceva viu si important: capacitatea de a crede in the unseen si dorinta de a depasi fiziologicul. Thanks!

    However, depinde despre ce fel de grec vorbim. Cunosc eu cativa care nu ar fi avut tresariri 😀

  22. 23 the judge noiembrie 28, 2008 la 7:02 pm

    cred in viata moarte; in bine si rau; in dragoste si ura; in intuneric si lumina. si mi-e din ce in ce mai greu sa cred in oameni…

  23. 24 windwhisperer noiembrie 28, 2008 la 7:29 pm

    doc :
    De cand port ‘palarie mov’ cu gratie 🙂 ma „plimb ” si zic fara retinere ceea ce este evident . Am un atuu . Unii cred ca sunt Cassandra !!
    cat despre greci, abia astept sa-i „tocam” pe aprigii la manie 🙂
    tc, j.

  24. 25 doctor demonicus-sabbaticus noiembrie 28, 2008 la 7:44 pm

    wind:
    La prima ocazie cand ma gasesc in DC area poate declansam cruciada crabului albastru (Callinectes sapidus) 😀

  25. 26 the judge noiembrie 28, 2008 la 8:44 pm

    *viata si moarte, evident 😦

  26. 27 windwhisperer noiembrie 29, 2008 la 12:50 am

    doc : yw
    calispera , gia mou )
    de la ultima ” amenintare’ dragutii de callinectes sapidus au plecat in bejanie , asa intr-o dunga , spre golful lu’ Laurentiu . Cineva trebuie sa-i aduca acasa 🙂
    hurry up!!

  27. 28 windwhisperer noiembrie 29, 2008 la 12:55 am

    pin, … pe ce partie esti???
    helloooooo arunca un bulgare , sa stim ca existi 🙂

  28. 29 explorish decembrie 1, 2008 la 12:19 am

    interesant ce ziceti voi. nu mi-am pus problema dpdv „ca sa crezi trebuie sa poti”. hm. voi rumega. „top of mind”, nu stiu cat de mult conteaza asta, daca poti sau nu, atat timp cat vrei sa fii mai bun, de exemplu.

  29. 30 pinguilde decembrie 1, 2008 la 9:37 am

    Alex
    😆 Tot timpul ma bucuri.

    di
    Goedel e bunicul doctoral al fondatorului institutului nostru. Cel despre care am scris cu teza. Si e cel care a descoperit o inconsistenta logica in constitutia USA. Din pacate a anuntat acest lucru la examenul de obtinere a cetateniei americane cand a fost intrebat ce parere are despre constitutie. „Overall it’s sound, but I found an inconsistency”. Sau asa ceva cica ar fi raspuns. Vezi, cum nu putem iesi din rolurile asumate cand ni se cere parerea? A sarit Einstein si a deviat cursul discutiei de teama ca Goedel ar putea pierde cetatenia. Si uite asa, n-am aflat ce problema are constitutia. 😐

  30. 31 pinguilde decembrie 1, 2008 la 9:55 am

    doc
    Nu stiu daca intr-adevar am pierdut capacitatea asta. Oamenii de stiinta sigur n-au pierdut-o, altfel n-ar cauta sa descopere atatea si atatea lucruri nevazute. E deranjant faptul ca vor sa le scoata la iveala? Pentru mine nu. Stim suficient de putine ca sa mai ramana descoperiri de facut pentru o eternitate (eternitate fiind orice interval de timp suficient de mare pentru ca din punctul de vedere al life span-ului nostru sa nu poata fi cuprins cu mintea 😉 ). Despre restul oamenilor nu-ti pot spune decat ca pornesc cu dreptul cand merg la un interviu, umbla cu talismane prin buzunare, posteaza vrajitoare in spatele portii adversarului 😛 . Eu le vad ca niste incercari de comunicare cu the mighty unseen. Tu nu? 😀

    Iar dorinta de a depasi fiziologicul, la mine cel putin, e la locul ei. Cred ca si la multi altii. Nu tine de religie.

  31. 32 pinguilde decembrie 1, 2008 la 10:03 am

    windy
    Nici macar nu trebuie sa-l rog. Vine doar asa, ca-i plac brazii mei. 😀 Pe partii am fost cu ochii doar. La Aspen si Lake Louise. Ai vazut? A fost frumos.

    explorish
    Depinde pentru cine. In predica obisnuita la catolici, e la un moment dat o chestie care-i afuriseste pe necredinciosi. Adica ei spun ca nu conteaza daca vrei sa fii mai bun cat timp nu crezi. Oare cum spera sa ma converteasca? 🙄

    La catolici stiu ce spun, ca uneori cand le cant, de plictiseala mai ascult si ce se predica. 😎

  32. 33 doctor demonicus-sabbaticus decembrie 1, 2008 la 11:08 am

    pin:
    The Unseen nu insemneaza ceva ce nu a fost descoperit inca pentru ca nu avem telescopul/microscopul/ masinaria potrivite. Acesta e doar „aleithetic sau dis-closive truth. Nu am nimic cu oamenii de stiinta care cauta adevarurile care pot sa fie dezvaluite. Doar bigotii au.
    Se vede treaba ca ai cam chiulit la orele de teologie apofatica 😀

    Iti doresc sa depasesti cat mai des fiziologicul prin mijoacele din dotare. Fiecare face ce poate la capitolul asta. Daca dorinta de depasire a fiziologicului nu tine nici de religie ( asa cum tocmai zisei chiar eu) nici de metafizica, nici de estetica, care e secretul? Al meu e simplu: cand il vad pe Vasilica Gaman cum joaca pentru Stiinta Craiova, asa imi vine sa-mi ies din propria piele… 😀
    Conjecturez eu asa ca la tine se leaga de muzichie 😀 Sau poate de chestia aia alba si rece care cade din cerul Montrealului cam de 5 ore 😦

  33. 34 pinguilde decembrie 1, 2008 la 11:53 am

    doc
    Pai nici nu am limitat descoperirea la tehnologie. Uite, Goedel n-a avut asa ceva. 😛 Alt exemplu. Suntem limitati in spatiul 3D. Un punct n-are cum sa ne perceapa. E infinit ce nu putem vedea si intelege. Atata doar ca Gods astia despre care povestim sunt ciudat de incadrati in acelasi spatiu cu noi. Si in spatiul asta, eu nu ma dau mai incolo sa le fac loc pe bancuta mea. 😀

    Ai conjecturat bine. Cred ca i-am scris candva un mail lui j. Primesc partiturile acasa impreuna cu un cd si trebuie sa le invat singura. Apoi ne intalnim 2 ore inainte de slujba. 16 coristi. Momentele alea de dupa ton. Cand fiecare are locul lui in interiorul armoniei (m-am gandit bine si acolo sunt, in interiorul ei), cand o construim cu vocile asa cum trebuie sa sune, sunt cele in care divinul devine tangibil.

    Sunt genul entuziast, adica ma bucur peste poate din toate fleacurile (unul dintre ele e lecturarea ta si acesta nu este un compliment conjunctural 😀 si nici nu e un fleac chiar asa mic), dar cu cantatul nu se compara nimic.

    Aici s-a topit zapada. 😦

  34. 35 doctor demonicus-sabbaticus decembrie 1, 2008 la 8:21 pm

    pin:
    Kurt Gödel a fost un spirit briliant, o minte pe care datorita limitelor mele intelectuale nu am sa pot sa o inteleg probabil niciodata. Ce vreau sa cred e ca incompleteness theorems nu sunt altceva decat apofatism logic, si, daca le intelegem cum trebuie pot sa pastreze intacta obsesia de a cauta permanent the Unseen. Pana la urma sistemele, indiferent de arhitectura lor si de axiomele pe care se bazeaza nu pot sa fie niciodata complete. Exact la asta ma refer si eu. Religia nu e altceva decat un sistem care se considera arbitrar si neproductiv ca fiind complet si inchis in propriile certitudini. Bingo! 😀

    Cat despre jocul de suma zero intre stiinta si religie, iaca ce anticipa cu o exceptionala luciditate cel mai mare teolog protestant al secolului XIX:

    ” There are those who can hack away at science with a sword, fence themselves in with weapons at hand to withstand the assaults of sound research and behind this fence establish as binding a church doctrine that appears to everyone outside as an unreal ghost to which they must pay homage if they want to receive a proper burial. Those persons might not allow themselves to be disturbed by the developments in the realm of science. But we cannot do that and do not want that. The complete starvation from all sciences, which will follow, because you have repudiated it, the science will be forced to display the flag of unbelief” ( Friedrich Schleiermacher, 1828)

    Cand ma uit la Gödel si la Schleiermacher eu nu vad conflict ci dialog. Nu vad dogmatism si batalie din transee, vad doua feluri diferite de a cauta the Unseen. Pacat ca astazi nu prea mai gasesti asemenea spirite.

    Inca ceva. Gödel si Schleiermacher sunt amandoi moravieni, crescuti in traditia pietismului protestant, non-dogmatic si tolerant. Faptul ca amandoi l-au iubit pe Leibniz si respectiv pe Spinoza nu poate decat sa ajute 😀

  35. 36 doctor demonicus-sabbaticus decembrie 1, 2008 la 8:30 pm

    pin:
    Altadata sa nu mai propui asemenea subiecte. O sa ajung sa scriu ca si cat Neagoe Elena! 😀

    Cat despre muzica, iti garantez eu ca in jurul la asa ceva putem sa ne strangem fara ca diferentele de viziune sa ne faca sa ne sarim la beregata. Dinamovisti si stelisti. Atei, agnostici sau credinciosi. Europeni si americani. Femei si barbati. Gay si straight. Saraci si bogati. Buzarin si Plesu. 😀

    😀

  36. 37 gingav decembrie 1, 2008 la 9:06 pm

    da.

    in primul rind operam cu notiuni vagi.

    inainte de a ne simti obligati sa ne justificam pozitia fata de „unseen” trebuie, totusi, sa aflam raspunsul: ce inseamna de fapt „the unseen”?

    „fiziologicul” stim sigur ca e ne-elucidat. mereu se descopera lucruri tulburatoare despre mecanismele intime ale constituentilor materiali ai vietii; cum putem, atunci, pretinde sa depasim ceva ale carui limite sintem departe de-a le cunoaste? nu trebuie sa controlam materialul inainte de a face pasul in imaterial?

    in al doilea rind, argumentul lui Schleiermacher imi refuza mie, ateul, dreptul la – cum spunea doc? – propriile intemeieri personale. conform lui Schleiermacher, am devenit ateu fiind impins la asta de opacitatea, fata de stiinta, a bisericii.

  37. 38 gingav decembrie 1, 2008 la 9:07 pm

    …in rest, cu totul de acord cu Doc.

  38. 39 doctor demonicus-sabbaticus decembrie 1, 2008 la 9:24 pm

    gingav:
    Nu cred ca ai inteles exact despre ce vorbea Schleiermacher. El nu vorbea despre atei ci despre responsabilitatea bisericii de a parasi dogmatismul steril si de a tine seama de Zeitgeist. Nu libertatea ta de a alege e contestata ci e contestata cecitatea teologilor care nu vor sa vada ca lumea se schimba. Pana la urma au vazut, dar a fost cam tarziu.

    Atunci cand au aparut ca filosofie sistematica,ateismul sau agnosticismul au avut o dimensiune critica evidenta. A fost opozitie la ceva, si acel ceva a fost tocmai osificarea dogmei in crestinismul occidental. Tu pari sa spui ca ateismul a aparut ca Afrodita din spumele metafizicii. Pai de ce ii zice a-theism? Indiferent daca ne place sau nu a-theism si a-gnosticism nu prea pot sa fie despartite de termenul referential pe care il contesta. Daca eu scot „theism” si „gnosticism” ce ramane din constructiile astea? A+A ? 😀 Asta ca tot vorbim de precizie terminologica.

    Ateismul si teismul or sa raman prinse in tensiunea asta dialectica pana la sfarsitul sfarsitului. Cam ca Steaua si Dinamo sau Lakers si Celtics 😀 Si tocmai asta face jocul interesant.

  39. 40 gingav decembrie 2, 2008 la 9:50 am

    hahaha!

    doc, nu pot interveni in ce crezi si ce nu crezi. pe linga lucrurile evidente amintite de tine, Schleiermacher spune in final ca e suficient ca biserica sa respinga stiinta pentru ca stiinta (i.e., oamenii de stiinta, si, extrapolind – salbatec – oamenii inteligenti) sa devina atee (atei).

    acum, altceva mi se pare interesant: permanentul recurs la filogenie. de parca un om inteligent ar putea contesta contextul religios in care-si au originile morala, stiintele, filosofia actuale. la fel, in discutia noastra, cu agnosticismul: sigur, agnosticismul a aparut ca o pozitie opusa teismului – opozitia era, fara doar si poate, esentiala. acum insa… traim „fara dumnezeu” nu ca sa-i contestam pe cei care traiesc cu dumnezeu. daca scoti „teismul” din peisaj, voi trai mai departe cu aceeasi pofta de viata; fara nici un strop de regret, si fara sa ma simt desfiintat. la mine, singurul aspect contestatar se manifesta atunci cind sint agresat.

    …si ma simt ofensat, de exemplu, de oameni inteligenti care insista ca apa sfintita, cu busuioc, nu se strica ani de zile fiindca-i sfintita. sau de oameni care spun copiilor de 4-5 ani ca viseaza urit daca nu-si fac rugaciunea de seara.

  40. 41 pinguilde decembrie 2, 2008 la 2:36 pm

    doc
    Sa-ti spun? Sa nu-ti spun? (e vorba de ce am inteles eu din comentariul cu linkul spre Bach. 😈 )

  41. 42 doctor demonicus-sabbaticus decembrie 2, 2008 la 7:13 pm

    pin:
    I am afraid I do not understand! 😦

  42. 43 doctor demonicus-sabbaticus decembrie 2, 2008 la 7:44 pm

    gangav:

    „de parca un om inteligent ar putea contesta contextul religios in care-si au originile morala, stiintele, filosofia actuale”. You have no idea how many! 😦

    De ce te faci ca nu pricepi?

    „Daca eu scot “theism” si “gnosticism” ce ramane din constructiile astea? A+A ?”
    Constructii conceptuale, filosofie sistematica, astia sunt termenii folositi de mine. Eu nu vorbesc aici de optiuni exsitentiale ci de structuri epistemologice. Tu poti sa traiesti asa cum vrei, fara sa faci apel la notiuni ca Dumnezeu religie, soteriologie etc. Au devenit, ca sa parafrazez un om destept, premise ontologice non-necesare.

    Cand insa ne apucam sa formalizam o ontologie a-theista intr-un discurs filosofic critic sau apologetic, apare imediat termenul referential de care ne chinuim sa scapam cu atata fervoare. E normal. E ca atunci cand vorbim despre deconstructie, imediat ne referim la constructivism. Postmodernism/modernitate. Anarhism/ etatism. Si a-theismul ca si anarhismul ca si postmodernismul sunt filosofii de reactie. Nu pot sa supravietuiasca fara cuplurile antinomice care ii stau la baza. Tu ca individ iti poti permite luxul, arhitecturile conceptuale nu prea.

    Cat despre, busuioc, sperieturi si toate cele,astea nu sunt altceva decat ramasite trivializate ale dogmei. Pe mine ma uimeste de exemplu, gradul inspaimantator de incultura teologica care se vede la multi crestini, musulmani, hindusi, budisti, evrei. Incultura si obtuzitatea, ritualismul golit de sens dublat de exclusivism etic sunt ingredientele perfecte pentru fanatism si intoleranta.
    Sa nu crezi ca ateii sau agnosticii fac exceptie. Asa cum nu suport intoleranta religioasa, tot asa ma crizez in fata celei seculariste. Urasc jocurile de suma zero!

  43. 44 the man decembrie 2, 2008 la 7:48 pm

    Pin, să-ţi spun ce am înţeles eu. Veveriţa fără coadă e tot veveriţă. Coada fără veveriţă nu mai e veveriţă.

  44. 45 doctor demonicus-sabbaticus decembrie 2, 2008 la 8:01 pm

    the man:
    Esopic si precis! Ca o stiuca in atac! 😀

  45. 46 Andi decembrie 2, 2008 la 11:05 pm

    Noapte bună, povestașii…

  46. 47 diana decembrie 2, 2008 la 11:15 pm

    hahaha doctore, esti un mare epitetar!

  47. 48 pinguilde decembrie 3, 2008 la 9:51 am

    doc
    Ziceai de muzica si de cum aduce ea pacea intre noi. Si un dracusor zicea sa te contrazic bagand un pic de zazanie cu interpreta ta favorita. :angel: 😀

    man
    Esti un animal hater, asta esti! Sau un squirrel hater si asta e chiar mai rau! 😆
    Auzi la el, sa le lase fara coada!

  48. 49 doctor demonicus-sabbaticus decembrie 3, 2008 la 11:23 am

    pin:
    Favorita mea tocmai a mai arvunit 3 concerte la Montreal in Februarie, parca. La ultimul concert biletele s-au vandut in 6 minute! Vorbim de Bell Centre ( dica peste 21000 de locuri)1 Mandria Quebecului! Privighetoarea din Charlemagne! Stii cum pronunta cei de aici numele ei? Tzelin Dzion 😀 Sa te puna Shaitan sa nu pronunti la fel! 😀

  49. 50 zamolxis decembrie 3, 2008 la 4:36 pm

    Interesant articolul, si mai interesanta discutia. N-am avut timp sa citesc tot, dar am sa mai revin. Eu am evoluat de la ateism la agnosticism, iar acum ma aflu la deism / gaia.

    din ce spui despre pascal’s wager, pinguilde, pari sa sugerezi ca ai vrea sa crezi, dar nu poti. incearca gaia h, e warm & fuzzy si s-ar putea sa-ti vina bine. mie imi ~ 😀

  50. 51 pinguilde decembrie 4, 2008 la 1:14 pm

    doc
    Pentru tine ma dau peste cap si iti fac rost si tie de 2 bilete. In care zi preferi? 😀

    zamolxis
    Asa, rational, as vrea sa pot crede ca sa am o plasa de siguranta pentru dupa. Adica murim-murim, dar nu chiar de tot. E linistitor asa un gand si eu nu-l pot avea. Tre’ sa sar in gol. Povestea cu Gaia e una dintre cele bune. Sunt multumita de ea, m-as bucura sa fie adevarata. Nu o pot nici respinge, dar nu o pot nici transforma in credinta mea. Ramane o poveste buna. Dupa cum vezi, doc avea dreptate. Focul vesnic ma asteapta. Caci sunt o necredincioasa incurabila. 🙂
    Imi place rigurozitatea ta. Am mai fost candva pe blog la tine, nu stiu daca trimisa de diana sau din proprie initiativa.

  51. 52 Alex_S decembrie 4, 2008 la 2:36 pm

    PINg! 😉

  52. 53 Emiru' decembrie 4, 2008 la 2:43 pm

    Superb scris.

    Off-topic: Pin, ca sa comentez pe mysport.ro trebuie sa-mi fac cont mai nou?

  53. 54 Emiru' decembrie 4, 2008 la 2:46 pm

    Nice coming-back pt Herminator. :), BTW.

  54. 55 pinguilde decembrie 4, 2008 la 2:53 pm

    Alex:
    P(o)ing. 🙂

    GK
    Ca sa comentezi la stiri cred ca trebuie sa ai un cont la mysport. Nu mai nou, si unul vechi e suficient. Imi pare rau, restrictia cu conturile nu depinde de mine. Daca ai comentat vreodata pe forum la gsp (nu bloguri), ti-au facut ei automat un cont si ti-au trimis datele lui prin email.

    Da, superba revenirea. A fost intotdeauna un schior exceptional, dar ca om nu mi-a placut de el inainte. Adica nu era suficient de uman. Abia acum a devenit, dupa anii astia goi. Si btw, intr-unul din interviurile de dupa a declarat: „Herminatorul nu mai exista”.

  55. 56 doctor demonicus-sabbaticus decembrie 4, 2008 la 9:09 pm

    pin:
    The Day of Reckoning will be just fine, thank you very much 😀

  56. 57 diana decembrie 5, 2008 la 11:06 am

    pin.. am trecut sa te rog
    sa iti pui arhiva la blog!

  57. 58 explorish decembrie 5, 2008 la 11:27 am

    foarte faina discutia asta despre astelism. mai vrem :).

  58. 59 pinguilde decembrie 5, 2008 la 2:03 pm

    doc
    😀

    di
    Asa e bine?

    explorish
    Alta pe acelasi subiect? 😆
    Poate vine. Depinde de cate ori tre’ sa citesc povestea cu Pirmin das Kueken. Si celelalte. 😉

    zamolxis
    M-am mai gandit. Nu e vorba numai de plasa proprie de siguranta. Ci si una care-i prinde pe cei dragi si apoi cand iti vine vremea, te intalnesti in navod cu toti cei pe care ii pierdusesi. Cred ca ajuta asa un gand, eu trebuie sa ma descurc fara el. Pescuitul asta e singurul motiv pentru care as vrea sa pot crede.

  59. 60 Alex_S decembrie 5, 2008 la 2:13 pm

    Pin

    Daca ai avea o adresa IP de dincolo, am putea incerca un ping. Ce zici? Daca o sa avem raspuns, atunci clarificam multe lucruri! 😀
    Spionul tau ce zice, se poate?

  60. 61 pinguilde decembrie 5, 2008 la 2:17 pm

    Alex
    L-am intrebat: „vezi ceva dincolo?” Si el a zis: „Da! Uite, Alex e dincolo! De ocean.” 🙂

  61. 62 Alex_S decembrie 5, 2008 la 2:23 pm

    Pin

    De ochean? 🙂

  62. 64 explorish decembrie 10, 2008 la 1:23 pm

    pin, san-tseleg ca l-ai citit pe dumnealui?

    http://www.amazon.de/Irreligion-Mathematician-Explains-Arguments-Just/dp/0809059193/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books-intl-de&qid=1228908045&sr=1-1

    daca nu, din discutie banuiesc ca te-ar putea interesa :).

    io nu, am zis ca intai atac „innumeracy”, tot de el. îi bun?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s




hits counter

%d blogeri au apreciat: