Strugurii

Unele natii sunt la un moment dat mai bune decat altele la facut ceva. Un om bantuit de un entuziasm molipsitor de se lipesc altii de el ca mustele de hartia cu lipici, experienta, mostenirea culturala, situatia economica. Motivul nu conteaza, important e ca se intampla.

De exemplu in sport. Va mai amintiti de Sydney cu podiumul initial al gimnastelor? Ale noastre toate trei. Frumos si irepetabil. Caci gimnastica s-a integrat si ea in trendul globalizarii, care limiteaza participarea unei tari in intreceri oficiale. In numele sportivitatii, fata a treia ramane pe dinafara chiar daca e mai buna decat tot restul lumii. Pana nu-si depaseste in calificari macar una din colege, fata aceea, a treia din lume(!!!), va primi medalia pentru care isi risca gatul cel mult in vis. De fetele care ar fi a patra, a cincea, a sasea, nu mai pomenesc. Nici regulamentele n-o fac de altfel, ele n-au voie nici macar in calificari.

Dar nu gimnastica ma doare pe mine acum, acolo trebuie sa revina ale noastre in frunte mai intai. Sau ale altora, gimnastica tocmai trece prin perioada curcubeu si flutura drapele de toate culorile in finale. Tenisul de masa e hiba. Deschid lista din septembrie cu clasamentul mondial. Liu, Feng, Guo, Kim, Ding, Li, Wang si asa mai departe. In primele 70 de jucatoare, doar 10 nu sunt asiatice. Tarile de origine? China, Taiwan (sau politically correct Taipei), Singapore, Coreea, Japonia. Cinci tari pentru 60 de fete. Hai, la opene mai fac cu schimbul si ar ajunge toate sa joace. Dar la mondiale si JO niciodata.

Asa ca ce au facut fetele din povestea mea? Daca n-au fost primele de tot la ele acasa, au catat o tara cu sportive aflate sub ele in clasament, au facut cu mana familiei, prietenilor si patriei si au depus formulare de obtinere a unor pasapoarte cu numele altei tari decat cea in care s-au nascut pe ele. Toate bune si frumoase cat timp aceasta este o portita legala de a face lucrul la care te pricepi mai bine decat miliardele ce sufoca planeta fara a excela in ceva, nu?

Nu. Caci vedeti voi, printre tarile acelea atat de primitoare cu talentele altora, sunt si multe din Europa. Iar Europa are propria ei intrecere, numita cum altfel, Campionate Europene. Unde fatutele noastre n-ar avea adversar adevarat de nu s-ar fi inventat migratiunea sportiva. Si uite asa au ramas ele doar cu un argint si un bronz in loc de 3 aururi si un argint. Si uite asa s-a trezit poporul roman intr-o dimineata de acum vreo doua saptamani, mandru proprietar al unei noi virtuti nationale, expusa cu osardie si cot la cot in public de ziaristi, comentaci, oameni de rand, solidari in umflatul pipotei: pe fetele noastre le cheama romaneste, nu chinezeste.

Iar eu, nu stiu de ce, am inceput sa ma intreb daca si altii au zicatoarea fa-te frate cu dracul pana treci puntea. Despre care in aceasta situatie, toata lumea, foarte convenabil, a uitat ca se afla in tezaurul intelepciunii romanesti.

Nota explicativa, pentru eliminarea ambiguitatilor: Strugurii de care zic sunt acri. Strugurii cei acri nu sunt medaliile de aur, acelea au fost deja castigate de fetele noastre la editii la care au prins mai multe zile exceptionale. Strugurii cei acri sunt asiaticele aflate mai sus de locul 30 in clasament, adica deasupra oricarei romance, care plecand din tara lor se uita la tarisoara noastra draga doar din avionul ce le poarta spre alt colt al Europei. Am auzit ca incep sa vina chinezii si la noi. Dar nu cei care ne-ar ridica drapelul tuturor si n-am vazut pe nimeni care sa se intrebe onest oare de ce. In schimb s-a scandat inca o data si fara sa se stea pe ganduri: Noi nu ne vindem tara.

Publicitate

17 Răspunsuri to “Strugurii”


  1. 1 Mishamojo octombrie 4, 2010 la 7:51 pm

    Mdap, am citit si eu un articol despre subiectul asta, si, sincer sa fiu, mi-a dat un fior de mandrie (las’ ca stiu ei si danezii ca se lauda cu importuri)…
    Cat despre faptul ca chinezii nostri freaca menta, si ai lor aduc medalii, nu trebuie cautat prea departe: niciun cetatean normal nu e dispus sa dea mai mult tarii pe care o slujeste decat ii da ea la schimb (mai ales daca e tara-vitrega)…
    Sau, ca varianta, avem concluzia bancului aceluia: „Hmmm, tara de rahat, atentate asijderea!…”.

  2. 2 Mishamojo octombrie 4, 2010 la 8:03 pm

    Erata, era vorba de olandezi, imi joaca memoria feste…

  3. 3 doctor demonicus octombrie 5, 2010 la 7:55 am

    pin:
    Hmmmm! Am mai citit un articol pe tema asta si nu prea mi-a placut. E adevarat ca nu-mi place prea mult nici autorul 😀

    Aici insa… 😀

    Well, intrebare: cate dintre fetele asiatice au emigrat la varste mici sau chiar s-au nascut in tari ca Olanda, Danemarca sau Polonia?

    Pai adica daca micuta Ping emigreaza la Falticeni la varsta de 10 ani si ajunge sa reprezinte tarisoara de adoptie, care e problema?

    Si daca micuta Pong se naste din parinti chinezi intr-un bloc din Rahova, si mai tarziu, fireste ajutata de minunatele conditii de pregatire oferite de guvernele Romaniei, ajunge si ea sa lupte pentru o medalie europeana,cu tricolorul pe piept, care este obiectia?

    Daca sa zigem ca eu castig premiul Nobel pentru Matematica (I know, I know 😀 ) si in acelasi an premiul Pulitzer pentru fiction si premiul Tony pentru cel mai bun numar de dans, reprezentand Republica Popular-Francofona Quebec, nu mai vorbesti cu mine? 😀

  4. 4 pinguilde octombrie 5, 2010 la 10:51 am

    Misha
    Oamenii astia care tot iau medalii pentru Romania desi nu primesc mai nimic de la ea, tind sa-ti infirme teoria. 🙂
    E drept ca sunt exceptia si nu regula. Dar da, cam asta era ideea, avem pana la urma exact chinezii pe care ii meritam.

    doc
    Hmmmmm. Oare cum am reusit sa ma fac inteleasa exact pe dos? De tine!!!! 😯
    Desi argumentul cu micile Ping si Pong nu stiu daca tine. Sa le luam pe reprezentantele Europei aflate inaintea fetelor noastre in clasamentul mondial:
    Wu Jiaduo – nascuta in 1977 in China, e in Germania din 2005
    Shen Yanfei – nascuta in 1979 in China, locuieste in Spania din 2002, dreptul de a o reprezenta l-a primit mai tarziu
    Li Jiao – nascuta in 1973 in China, s-a mutat in Olanda in 2000, dupa ce in China fusese nevoita sa antreneze 5 ani
    Liu Jia – nascuta in 1982 in China, reprezinta Austria din 1997 (admite singura ca a venit aici – suntem aproape vecine 😀 – pentru ca din cauza concurentei n-ar fi avut nici o sansa pe plan international)
    Li Qian – nascuta in 1986 in China, poloneza din 2007
    Li Jie – nascuta in 1984 in China, nu stiu de cand e in Olanda, primele intreceri inregistrate sunt in 2007, deci posibil-probabil cam de atunci are cetatenie

    Deci teoria cu fetitele micute nu prea e valabil. Vecina mea a venit cel mai iute in Europa. Juma din fete au venit dupa ce si-au incheiat cariera chinezeasca. Dar chiar si asa, n-ar fi fost pacat sa nu ajunga niciodata printre primele pe la Cupe Mondiale doar pentru ca au ratat selectia lotului chinez? Pana la urma sunt mai bune decat fetele noastre.

    Ideea pe care m-am straduit fara succes s-o transmit era ca nu-i nici un merit in a nu avea chinezoaice in lot. Nu le avem nu pentru ca ele s-au inghesuit sa vina, dar noi avandu-le pe fetele astea minunate le-am zis un nu hotarat. Desi nici asta n-ar fi fost asa meritoriu, poate o colega cu alt stil si alte skills le-ar ajuta pe Samara si Dodean sa devina si mai bune decat sunt. Nu, noi nu avem chinezoaice pentru ca nici una nu ne-a vrut. Au ales nu numai Austria, Germania, Spania, Olanda, dar si Polonia sau Turcia! Realitate la care suntem opaci. Mai bine prezentam situatia ca pe una in care suntem bravi si de necotropit. Ca si-asa nu pare usor de verificat daca intr-adevar suntem asa sau nu, cat timp nu ne cotropeste nimeni. 😉

  5. 5 pinguilde octombrie 5, 2010 la 12:37 pm

    doc, am uitat partea cea mai importanta. 😀

    Adevarul e ca eu le iubesc pe chinezoaicele alea europene tocmai pentru cum si-au intors ele soarta. Iar pe tine, da, in configuratia enumerata bineinteles ca ramai acelasi urs mare de plus. 😈 Ai ales-o cu mare intelepciune. Ca iubire, iubire, da’ pana la Fields! 😆

  6. 6 Alex_S octombrie 5, 2010 la 1:05 pm

    Ţe bă, aveţ ţeva cu mine? 😀

  7. 7 pinguilde octombrie 5, 2010 la 3:24 pm

    Alex
    Da, ia treci la adus medalii! 😀

  8. 8 doctor demonicus octombrie 5, 2010 la 5:13 pm

    pin:

    Acu’ cum poti sa crezi ca te-am bagat in aceeasi oala patriotarda cu prietenul meu Geambasu ( brrrr, ce personaj indigest!)???

    Din pacate cred ca am citit cu ochii carpiti de somnul hermeneuticii, ca alfel nu-mi explic 😀

    Cat despre Ping si Pong, eu nu am afirmat ca tine, am intrebat in speranta sa o faca 😀

    Well, probabil ca singura dimensiune etica a globalizarii este tocmai dreptul la implinire individuala. Asa zisesi si tu si in sfarsit suntem pe aceeasi pagina.

  9. 9 pinguilde octombrie 5, 2010 la 7:49 pm

    A, nu, nu, doc. El a fost clar in oala cu brrr, iar eu in cealalata. 😀
    Apropo, si eu, de vreo 3 ani, de cand l-am citit pentru prima data, tot intr-o brrrrr-iala o tin.

    Iar cu Ping si Pong, mi se pare chiar mai frumoasa povestea cu reciclarea europeana, dupa ce acasa ajunsesera la cosul de gunoi.

  10. 10 socio octombrie 6, 2010 la 8:59 am

    pin: nu te-au vrut pentru ca nu sunt platite suficient de mult incat sa te vrea. Subiect inchis. Si acum fapte: Stii ca la peste 50% din concursurile de tenis de masa organizate in tara la nivel de copii si chiar juniori, participarea (cazare, masa) se plateste din buzunarul parintilor? Stii ca sunt foarte, foarte multi copii extrem de talentati care nu apar la astfel de concursuri pentru ca nu-si permit financiar? Nici nu vreau sa ma gandesc care ar fi reactia lui Geambasu daca intr-o buna zi, federatia romana de tenis de masa ar gasi suficienti bani ca, pe langa intretinerea infrastructurii existente (de care Geambasu n-are habar dar nici nu-l intereseaza pentru ca nu e subiect inflamabil si aducator de audienta), sa naturalizeze si o chinezoiaca?! 😀
    Corect, nu avem chinezoiace in echipa nationala. Nu este nici motiv de suparare, nici de falsa mandrie. Este doar un fapt pe care unii vor sa-l faca stire, pentru ca este un subiect despre care poti sa scrii cu patos din fotoliu, discutand nu sportul in sine ci reactiile vis-à-vis de un principiu sau altul. Pentru cei implicati in sportul asta, subiectul e doar o alegere manageriala. Care a dus la faptul ca-n momentul de fata, ca infrastructura, in tenisul de masa sa stam bine. De aici si rezultatele, cate sunt ele. O sa intelegi exact ce vreau sa spun cand vei vedea niste secvente de la Nationalele de anul asta (categoria 8-10 ani), la care, din surse sigure, nu participa nicio chinezoaica. Drept pentru care, probabil, nu se vor scrie articole pe aceasta tema decat cel mult in publicatii locale 😀

  11. 11 pinguilde octombrie 6, 2010 la 6:27 pm

    socio
    Doua lucruri am vrut sa punctez aici. Primul e cel mentionat de doc, cu dreptul la implinire individuala, al doilea e cel amintit de tine. Ce se ascunde de fapt in spatele lipsei chinezoaicelor romance. Nefiind in mijlocul lumii tenisului de masa romanesc n-am putut spune decat ca exista o problema. Ma bucur si iti multumesc ca tu, in cunostinta de cauza fiind, ai detaliat.

    Nu reactia lui Geambasu m-a intrigat. De acolo nu am asteptari. Ci zecile de batai in piept ce au precedat articolul respectiv in comentarii la articole care nu faceau decat sa anunte sec niste rezultate. Chestiune ce nu are nimic de-a face cu transformarea unui fapt in stire. Precum si lipsa a macar unui singur articol in care sa se spuna onest, fratilor, n-avem chinezoaice pentru ca uitati care-i starea de fapt a tenisului de masa la noi. Scotand realitatea la vedere.

    Nu stiu cum vezi tu lucrurile pe acest subiect, dar dupa mine, lipsa de fonduri e clar sinonima cu lipsa de competenta in prea multe birouri ale federatiei de profil. Se marseaza in Ro foarte mult pe taierea fondurilor pentru sport, dar ce nu se spune, este ca in restul lumii, grosul banilor vin din alte parti. Si sunt vanati permanent de oameni care pentru asta sunt platiti din nimicul (comparativ cu galeata mare de bani aflati la final la dispozitie) oferit de buget. Date concrete iti pot aduce din pacate doar din schi. Daca te intereseaza. 🙂

  12. 12 the judge octombrie 7, 2010 la 8:28 am

    😀 😆 😦

  13. 13 musiualexandru octombrie 7, 2010 la 3:54 pm

    Suntem un grup de cetateni foarte apropiati de natura care avem un club municipal unde servim multe produse derivate din struguri. Care suntem revoltati pentru ca vinul asiatic e prost si e facut din struguri contrafacuti care e si normal ca n-au luat medalii la nici un concurs. Dar umplu piata cu Cetera la PET-uri de doi litri si dau bani pe sub mâna la juriul de la salonul vinului. Asa.
    Am dori sa se insiste mai mult asupra strugurilor românesti, mai ales în aceasta perioada de cules via.
    Si sa nu se mai minta populatia cu astfel de lichide nesanatoase si de provenienta dubioasa la preturi sa muara concurenta care mai degraba muare de foame viticultura noastra.
    Noi nu ne vindem tara, ne vindem vinul care sa nu mai cumparam de la altii.

  14. 14 pinguilde octombrie 7, 2010 la 11:51 pm

    😆
    alexandre, you made my day. Cu Ciprinela si comentariul asta.

  15. 15 musiualexandru octombrie 8, 2010 la 1:03 am

    Va multumim pentru încrederea care mai trecem pe la dumneavoastra.

  16. 16 windwhisperer octombrie 8, 2010 la 4:14 pm

    precis aveti nevoie de *ajutoare* 🙂
    vine singura , pe Tim l-a lasat :):)

    http://www.ivillage.com/susan-sarandon-her-ping-pong-reality-show/1-a-214897
    zi cu soare !!!
    j.

  17. 17 windwhisperer octombrie 8, 2010 la 4:16 pm

    precis aveti nevoie de *ajutoarele arogantilor *;)
    vine singura , pe Tim l-a lasat acasa.!
    http://www.ivillage.com/susan-sarandon-her-ping-pong-reality-show/1-a-214897
    xx,j zi cu soare !


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s




hits counter

%d blogeri au apreciat: