Vreau sa fiu firoscoasa

N-am crezut sa spun asta vreodata. Caci omul firoscos era pentru mine cineva mic si slab, agitat, cu parul valvoi, sarindu-i tandara din te miri ce. Scos din fire, ce mai incolo incoace. Din firea lui si din firele parului. Si fioros pe deasupra. Imagine lipita de mine din primul basm in care am gasit cuvantul si nedezlipita de nici o contradictie sau lacuna in firul povestirilor aceleia sau ulterioare.

Cum invata copiii intelesul vorbelor? Mister. Caci nici unul nu se impiedica de fiece cuvant nou invaluit in aburii abstractiunii. Rar ii intreaba pe oamenii mari si firoscosi (ha! s-a potrivit!) ce inseamna paranoic cand ei cred ca-i un fel de dragon. Cu putin noroc au o tentativa hazlie de rationament. Sa pretutindem ca… Si cineva le largeste orizontul cu inca un pas spre un pretutindeni ideal.

Dar in fata fiorosului firoscos, cum sa rostesti cuvantul cu glas tare? Il citesti fricos in gand, cresti mare, povestile cele noi nu mai au oameni care sa le stie chiar pe toate si crezi mai departe in basmul iesirii din fire.

Noroc ca s-au inventat blogurile. Pline de „firoscosi”, dar nu, nu ei mi-au dat cheita. Ci un personaj de carte. Si desi pe coperta totul e iesit din fire si conform definitiei ce locuieste in capul meu din frageda copilarie, am facut o vizita dexului.

Si asa am descoperit ca firoscosul e tot ce mi-am dorit din totdeauna sa fiu. Cu riscul plictiselii si al irascibilitatii, al slabirii si parului valvoi, al agitatiei continue si incalcirii in fire, ce nu sunt pana la urma altceva decat efecte secundare, dar normale, ale unei atat de atotcuprinzatoare cunoasteri. Nu?

PS: Am abandonat prea multa vreme ideea cuvantului saptamanii, asa ca va reamintesc. Jocul e asa: eu am dat cuvantul, voi il readuceti in actualitate in conversatiile pe care le veti purta in zilele urmatoare. Cu glasul sau cu degetele. Si puteti da si stafeta mai departe.

Danke. 🙂

11 Responses to “Vreau sa fiu firoscoasa”


 1. 1 camelguilde ianuarie 21, 2011 la 8:55 am

  Hi! Hi! Să … pretutindem atunci, că voi folosi cuvântul firoscos cu sârg!

 2. 3 oanamarrria ianuarie 21, 2011 la 1:33 pm

  ce tare! 🙂 acum stau şi mă gândesc de un sfert de oră ce cuvinte foloseam eu greşit de când eram mică. ştiu sigur c-aveam un pumn de din alea. cum îmi amintesc, îţi zic. 🙂

 3. 4 oanamarrria ianuarie 21, 2011 la 1:40 pm

  e normal să îţi ieşi din fire cu cât te apropii de cunoaştere. dar merită riscul. 🙂

 4. 5 virusverbalis ianuarie 23, 2011 la 10:16 am

  Suna cam inspaimantator…. :))

 5. 7 musiualexandru februarie 18, 2011 la 5:02 pm

  Am tot încercat sa zic firoscos, dar îmi iese titirisit. Nu stiu de ce. 🙂

 6. 8 musiualexandru februarie 18, 2011 la 5:31 pm

  Si fireste ca premiu, cum altfel ?
  Asa ceva…

 7. 10 Irina Alexandra februarie 26, 2011 la 10:42 pm

  Am visat o maşină de dantelă, brodată frumos şi cumva gri, gri-albăstruie. Elegantă şi serioasă, dar puţin dezechilibrată. Mă tot gândesc acum că, dacă aş putea s-o înregistrez, i-aş zice RO-01-FIROSCOS. Salutări. Irina

 8. 11 pinguilde martie 25, 2011 la 5:16 pm

  oanamarrria
  Scuze de intarziere, restul lumii stie. Am fost la schi. Pe alt blog. 🙂

  Cred ca mai am cuvinte din acestea si in ziua de azi. Si le folosesc senina impropriu prin diverse stranichi. Da’ nu-i bai.

  musiu
  Eeeee! Chiar exista si cuvantul tau. Nu l-am mai auzit pana acum si era cat pe ce sa te admonestez ca vii cu cuvinte inventate. 😆

  virus
  Danke

  Irina
  Salutari. Asta ar fi intr-adevar o stafeta de mare succes cu masina ta. Dar motorul nu i s-ar potrivi, ar trebui mai degraba sa aiba un cal frumos, ca o trasura. 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
hits counter

%d blogeri au apreciat: