In ziua in care Oboma anunta moartea lui Osama, tocmai ce ma uitasem la The Oath. O zi, doua sau cel mult trei mai tarziu am ajuns la episodul din Spooks in care MI5 tre’ sa colaboreze cu number 3 din Al-Qaeda. Frapante, doua lucruri: o inadvertenta si o potriveala.
In serial, omul Al-Qaeda e un licentiat la costum. In documentar, nu exista loc de bogatie. Daca e sa-i uneasca o trasatura pe cei ce apar acolo, ca-s protagonistii filmului, sau cei ce apar in filmulete din tabara afgana, atunci e saracia mizera.
Dar atat in serial, cat si in documentar se sustine ca generatia noua e incontrolabila. Nu mai lupta pentru o cauza, ci de dragul distrugerii si al terorii.
Filmul nu m-a convins de valoarea documentara. Omului in jurul caruia se invarte, body-guard al lui Osama pana in 2000, ii place in mod evident sa fie in centrul interesului. La inceputul filmului se induce ideea ca ar fi inca adept al luptei armate pentru cauza, pe parcurs aflam ca a fost reconvertit la izbanda prin educatia tineretului in inchisorile siriene. Daca parerile contradictorii au fost o indicatie regizorala sau nu, habar n-am. I-au scazut din credibilitate. Cumnatul body-guard-ului, soferul si mecanicul presupus inocent al lui Osama, a facut inchisoare la Guantanamo. De unde a fost scos pe cat i-a permis legea in miscare de nevinovat de un avocat militar SUA, insa dupa ani multi de sedere la solitar. Aparent abia izolarea l-a convertit la ceva. De la iesirea din inchisoare tace si condamna logoreea cumnatului ce i-a gasit initial jobul la Osama.
Serialul e neserios ca orice serial cu spioni. Dar bine facut si foarte enjoyable. Daca va place genul, il recomand. Avertisment: e dur, mor agentii ca mustele si spre deosebire de 24, aici li se construieste atent un profil care sa nu te lase indiferent la soarta lor.
PS: La aflarea stirii impuscarii lui Osama, Elene (11 ani intre timp) si-a intrebat parintii: asta inseamna ca s-a terminat cu terorismul?
0 Răspunsuri to “Coincidente”