Vorbind de filme. Caci chiar daca voi nu stiti, am scris cate o postare pe blog si sambata seara si ieri. La mine in cap. Asta-i a treia si vad ca simte nevoie sa iasa in public. Ma obsedeaza filmul vazut aseara. Nemtesc, cu alpinisti. Nordwand. Am realizat cat de perfect m-am inradacinat in tiparul filmului de succes, cu succes, despre succes. Nici nu mai conteaza ce imi arata un film, eu insist sa vad ce vreau. M-am asezat in fata ecranului, gandind ca voi vedea povestea cuceririi unui varf. Si n-am incetat sa sper pana in ultima clipa, micsorand treptat miza sperantei, dar necedand nimic in negocierea unui happy end, orice ramasita zdrentuita pe care sa o pot numi satisfacuta reusita.
Fiindca nu-i asa, de ce s-ar face un film despre un esec? De ce ar fi invinsii mai mareti decat cei care vor castiga batalia cu ei insisi si cu muntele pana la urma? Wrong thinking, dangerous thinking.
Inevitabil, filmul are si o zona tulbure. Intamplarea se petrece in 1936, in plina ascensiune a nazismului. Infingerea steagului pe varf ar fi contat drept victorie olimpica (brrrrrr, teribila si nelinistitoare ideea schimbului viata pentru o medalie), atat nemtii, cat aparent si austriecii ar fi adus glorie Germaniei, asa cum de altfel a adus echipa mixta ce a a urcat pana sus pe Eiger doi ani mai tarziu, victorie inchinata prieteniei intre popoarele anexat si anexant. Toate reusitele vremii au fost monopolizate de propaganda politica, mana intinsa inainte umbrind tot, fapt ce nu are de-a face nimic cu dreptatea.
Nu exista mentiuni la lumina zilei (in obscuritatea netului sau si mai bine a micilor biblioteci cine stie ce detalii relevante ar putea zacea) referitoare la simpatiile sau dimpotriva, ale alpinistilor germani fata de regim. Dar cucerirea Eigerului a fost obiectiv de partid, ceea ce face automat tema inabordabila intr-un film. In afara de cazul in care Kurz si Hinterstoisser ar aparea creionati in culori eroice de rezistenta, chiar si pasiva. Ceea ce si fac, spre deosebire de tovarasii austrieci, prezenti la apel intinati de carnetul de membru de partid.
Varianta de rezolvare a omului ce se simte cu musca pe caciula. Dar nu numai atat, ci si nedoritor de a-si asuma vreun risc. Cum probabil ar fi fost depolitizarea personajelor.
sehr gut!
si filmul, si postarea! 🙂
si totusi, asta e o cronica de film? ha
desteptarea, oameni buni, stergeti-va bloggurile astea futile si plecati la vanatoare de fluturi in munti.
ank
L-ai vazut si tu!
Albert
Nu, nu-i cronica de film. Si multumesc de sugestie, dar nu o voi urma, ci voi lasa blogul sa umple netul degeaba. Desigur urandu-i blogului tau utilitate maxima. 😀
Doamna, cu telecabina nu era mai usor ? Sau macar pe un drum forestier ?
Telecabina nu-sh daca e, s-ar putea sa fie mai usor de construit un lift. Dar exista un tren, ce merge chiar prin muntele asta. Numa’ asa-s barbatii astia, se incapataneaza sa ne impresioneze.
Pin
Am auzit zvon cum ca te-ai duce la vanatoare de fluturi in munti! 😀
pin
afirmatia ca blogul tau ar fi futil e refutabila. parerea mea. da’ vorbim despre sex?
Alex
Desi in mare e adevarat, detaliile nu corespund intru totul. Singurul animal in a carui vanatoare as fi interesata de nu s-ar gasi la supermarket e pestele. 😀 Imi respect puful.
ano
Daca cineva ar fi spus asa ceva de blogul de schi, as fi scos flacari pe nas, urechi si gura. Ba poate chiar si pe ochi. Lasere. 😀 Dar sa astepti utilitate publica de la un blog personal, mi se pare o gluma excelenta.
Cat despre subiectul acestui post (nu, nu vorbim nici despre sex), m-am cufundat ganduri, incercand sa obtin un rezumat cat mai restrans. Si l-am redus la un cuvant. Acest post este despre nici mai mult nici mai putin decat despre cenzura. Nu cea clasica, ci formele ei subtile, ceea ce nu o face mai putin agresiva si efectiva decat cea mediatizata. Cine n-a perceput acest aspect, tre’ sa mai citeasca o data postul. 😆
pin ,
am citit postul . o data. revin si miine… 🙂
cris
Constiincioasa ca o doctorita adevarata. 🙂